About

Τοποθεσία

Στο νοτιανατολικό άκρο του νομού Ροδόπης, στη σκιά του όρους Ίσμαρος, βρίσκεται η παραλία αρχαίου “Σύναξης”. 

Σ’ ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αποτελούμενο από ελαιόδεντρα χιλιάδων ετών, η τοποθεσία είναι γνωστή από την Ομηρική εποχή ως το κοντινότερο παράκτιο σημείο της ηπειρωτικής χώρας και της νήσου Σαμοθράκης. 

Κατά την αρχαιότητα αποτελούσε τόπο λατρείας των προγόνων μας, καθώς εκεί βρισκόταν το ηρώο του Βασιλιά Μάρωνα.

40° 54'0''N 25° 31'0''E

Όραμα

Επιθυμία της οικογένειάς μας είναι να παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας ακολουθώντας  όλους τους κανόνες που διασφαλίζουν ότι το προϊόν που θα φτάσει σε εσάς είναι εντελώς φυσικό και αναλλοίωτο. Στόχοι μας είναι :

  • Να καλλιεργούμε την ελιά, αλλά και να ασκούμε μελισσοκομία, με ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.
  • Να μην επιβαρύνουμε το οικοσύστημα με φυτοφάρμακα και άλλα χημικά σκευάσματα. 
  • Να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.
  • Να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για την τεράστια χρησιμότητα των μελισσών στον πλανήτη μας.

Ποικιλία

Η ποικιλία Μαρώνειας, ή αλλιώς “Μαρωνίτικη”, αποτελεί μία εκ των αρχαιότερων, αλλά όχι τόσο διαδεδομένων ποικιλιών ανά την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά της Μαρωνίτικης ελιάς είναι ο ολοστρόγγυλος καρπός μεσαίου μεγέθους, με κυρίαρχο το πράσινο-κόκκινο χρώμα.

Ο καρπός διαθέτει γεμάτο πλούσιο σώμα και απόλυτη ισορροπία στο γλυκό και στο πικρό. Κατά την ελαιοποίηση το έλαιο που παράγεται έχει έντονη τη γεύση του φρουτώδους και υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, ενώ φέρει αρώματα φρέσκιας ελιάς.

Καλλιέργεια

Χώμα πλούσιο σε άργιλο, με φυσική αποστράγγιση, ηλιοφάνεια και δύσκολους χειμώνες, ένα περιβάλλον που η Μαρωνίτικη ποικιλία προσαρμόστηκε και  αναπτύσσεται.

  • Κλάδεμα αποφόρτισης που δεν πληγώνει το δέντρο και το βοηθά να ανανεώνεται. 
  • Άρδευση και λίπανση με σκευάσματα φιλικά προς το περιβάλλον και το οικοσύστημα.
  • Διαρκής επικοινωνία με έμπειρους συνεργάτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και διαρκής επιμόρφωση σε θέματα ελαιοκομίας.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή του ελαιοκαρπού πραγματοποιείται στα μέσα Οκτωβρίου, όταν η πλειοψηφία των καρπών στο δέντρο έχει χρώμα πράσινο και πράσινο-κόκκινο. Σε αυτό το στάδιο, τα αρώματα και οι θρεπτικές ουσίες του καρπού βρίσκονται στο απόγειό τους.

Η συγκομιδή γίνεται απολύτως φυσικά με τα χέρια, ενώ ο καρπός πλένεται και διαλέγεται για την αυθημερόν μεταφορά του στο ελαιοτριβείο, μέσα σε πλαστικά τελάρα.

Ελαιοποίηση-Τυποποίηση

Αφού οι ελιές μαζευτούν, την ίδια μέρα μεταφέρονται για ελαιοποίηση. Όλη η εξαγωγική διαδικασία πραγματοποιείται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ ο χρόνος μάλαξης της ελαιόπαστας δεν ξεπερνά τα 30-45 λεπτά, έτσι ώστε να παραχθεί έλαιο υψηλής ποιότητας πλούσιο σε άρωμα και γεύση. 

Το έλαιο κατά την παραλαβή του από την εξαγωγή εισέρχεται άμεσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές, όπου απομονώνεται από τους φυσικούς εχθρούς του (φως, οξυγόνο), ενώ ακόμη εφαρμόζεται σύστημα συμπλήρωσης αζώτου, για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενζύμων και τη διασφάλιση όλων των οργανοληπτικών και ευεργετικών χαρακτηριστικών. 

Η εμφιάλωση πραγματοποιείται σε χώρο εξοπλισμένο με μηχανές τελευταίας τεχνολογίας, ακολουθώντας όλους τους κανόνες και τις οδηγίες ISO 9001:2003, για τη διασφάλιση των ποιοτικών στοιχείων του προιόντος.

Η φιάλη έχει σκούρο πράσινο χρώμα, το οποίο προστατεύει το έλαιο καθημερινά για να το απολαμβάνετε ίδιο κάθε μέρα στο τραπέζι σας.

contact info

+30 6956330313



© 2022 SYNAXIS All Rights Reserved